Hvad er en autorisation indenfor håndværk

En autorisation er et bevis for retten til at arbejde som f.eks. elinstallatør, elektriker, kloakmester eller VVS. 

Autorisation er en form for garanti for det gennemførte uddannelsesniveau og kompetencer. Autorisationen skal sikre at arbejdet med installationer inden for vvs, elektriker, gas samt kloak er udført og serviceres korrekt så sikkerheden, sundhed og miljøet ikke påvirkes negativt. Det er vigtigt altid at bruge en autoriseret installatør for at sikre arbejdet er udført på lovlig vis.

Autoriseret Elektrikker i københavn

En autorisation er en beskyttet titel hvilket betyder at du ikke bare må kalde dig elinstallatør og tilbyde autoriserede ydelser hvis du ikke er autoriseret. Titlerne må nemlig kun anvendes af dem, der virksomheder der er autoriserede. Har du ikke autorisation, må du kun bruge betegnelsen elektriker og skyldte med at sælge elektriker ydelser der ikke en autorisation er et krav, f.eks. opsætning af belysning.

Sådan bliver du autoriseret.

Når du afslutter din uddannelse som f.eks. elinstallatør, VVS-installatør eller kloakmester, skal du søge om autorisation inde ved sikkerhedsstyrelsen, før du må benytte din af en titel som f.eks. ”Autoriseret elinstallatør”. Dette er er seriøs ting som er vedtaget i autorisationsloven, der har til formål at styrke danskeres sikkerhed og kvaliteten i arbejdet ude på byggepladser og i boliger. 

For at få din autorisation skal du efter endt uddannelse udfylde en ansøgning og betale et gebyr til Sikkerhedsstyrelsen. 

Du kan miste din autorisation hvis du ikke passer på den.

Det er ikke nok i sig selv at få en autorisation indenfor nævnt håndværkere fag, du skal også arbejde kontinuerligt med kvalitetssikring for at opretholde din autorisation. Dette system kaldes for KLS som står for kvalitetssikring. Hver år skal nemlig alle opgaver tjekkes igennem af en kontrollant ansat hos f.eks. Tekniq.

Mange virksomheder kalder sig for autoriserede selvom at det ikke så er tilfældet.

Det findes virksomheder der skriver på deres hjemmeside osv. at de er autorisere, selvom at så ikke er tilfældet, derfor er den en rigtigt god ikke at tjekke virksomheden i Sikkerhedsstyrelsen autorisationsregister. Det findes også låsesmede der skriver at de er autoriserede, men faktum er at der ikke kræves nogen autorisation for at udføre låsesmed arbejde, ved dette tilfælde bruger ordet ”autorisation” mere som en form for reklame. Det kan være godt for dig at vide som overvejer at ansætte f.eks. en låsesmed.  I låsesmed branchen er det dog et stort plus at ansatte en låsesmed der certificeret lige som denne låsesmed i københavn. 

I skrivende stund er der ikke mindre end 9700 autoriseret virksomheder inden for vand, el, gas og kloak der er registreret i hele danmark. Hvis du vil tjekke om dine håndværker er autoriseret så kan du finde listen på Sikkerhedsstyrelsen autorisationsregister

Din elektrikker i københavn