Græstag på sommerhuset – det alternative tag, der går i ét med naturen

Grønt tag på sommerhuset

Er du sommerhusejer og skal du i gang med renoveringen af dit skønne fristed? 

Hvis du skal i gang med renovering af taget, så stop op et øjeblik og overvej et af de smukke levende grønne tage med planter eller et græs tag kunne være en mulighed? 

Overvejer du et grønt tag på sommerhuset? Taget er altid en af de større udskrivninger når vi snakker renovering af huse og en af de mindst sexede. Faktisk er vi fristet til at sige, at lægning af tag er træls… Der skal mange penge til et tegltag men hvis du vælger et græstag så snakker vi jo en helt anden pris.

Et af de grønne tage med planter

Der findes da ikke noget smukkere og mere miljøvenligt end et af de grønnetage med grønne planter eller græs så du ser på mange sommerhuse. Et grønt tag der falder i med din naturgrund og de skønne omgivelser i nærheden af vandet. Vidste du at de grønnetage suger meget store mængder smeltevand eller regnvand. Det gør insekterne glade og det aflaster vores kloaksystemer.

Et tag af græs eller sedum passer godt til både sommerhuset, annekset eller bare som et hyggeligt indslag på skuret.

Når du vælger et grønt tag, kræver nemlig absolut minimal pleje og der skal aldrig fjernes alger. Alene besparelsen på algefjernelse hvert år er værd at tage med i overvejelserne, hvis du skal have nyt tag på sommerhuset.

Når du holder weekend eller ferie i dit sommerhus handler det netop om afslapning fra dagligdagens arbejde og tid til dig og familien. Derfor er det en klar fordel med minimal vedligeholdelse og ikke konstant renovering af et tag.

Græs på taget, betyder ingen alger, som igen betyder ingen vedligeholdelse!

De gode græs- og sedumtage holder i øvrigt 50-100 år, så når først det er lagt er du fri for at tænke på tag resten af din tid som sommerhusejer. Vidste du at det er faktisk næsten lige så lang tid som et tagpap tag eller et beton teglstens tag.

Er græstage ikke et nymodens påfund?

At lægge græstage er absolut ikke noget nyt – enhver der har set et billede af husene fra Færøerne ved, at de har lagt dem med succes i århundreder. Danmark har brugt græstag på vestkysten i mange år men inde i landet har tage med planter ikke været nær så udbredt.

De smukke træhuse med grønne tage er en del af den færøske kultur og de falder umanerligt godt ind i det kuperede landskab. Tagene holder på varmen og holder fugten ude, hvilket er helt ideelt på de breddegrader. For vådt og blæsende er der jo, deroppe på de nordatlantiske øer. Om sommeren er de grønne tage med til at holde huset køligt.

Flot Græs tag

Grønne græstage suger regnvand

En af de absolut største fordele ved at have græstag er nemlig, at det suger regnvand. 

Hvis dit sommerhus ligger placeret på en våd grund er her den perfekte løsning på at undgå en kloak, der altid løber over og giver oversvømmelse. 

Faktisk kan nogle typer af grønne tage suge helt op til 80 % nedbør. Det er ganske praktisk hvis dit sommerhus ligger i et fugtigt område med tendens til oversvømmelse pga. skybrudslignende regn. 

Et grønt tag betyder altså, at du enten minimerer, eller helt undgår, at kloakken løber over og giver oversvømmelse. Det er ganske simpelt: Et grønt tag med sedum eller græs forsinker simpelthen nedsivningen af regnvandet og fordeler det over en længere periode. Taget fungerer som en svamp der absorberer regnvandet.

Ikke nogen dum ting i et sommerhus, hvor du ikke kan holde øje med kloakken hver eneste dag året rundt!

Et grønt tag kan både være med sedum og græs

Hvis du sidder og Googler ‘grønne tage’ og ‘græstag’ til sommerhuset, så vil du helt sikkert falde over ordet ‘sedum’. Der findes nemlig forskellige typer af grønne tage, og det er beplantningen der gør forskellen. 

Sedumtage og græstage kan det samme, men de ser vidt forskellige ud og kræver forskellige plantedybder.

Her kan du læse lidt om forskellen på de to forskellige typer:

Hvad er et Sedumtag?

Vælger du et grønt tag med sedum til annekset, skuret eller på hele sommerhuset, får du et tag hvor planterne består af stenurt og mos. 

Et tag af sedum vil typisk bestå af en blanding af forskellige typer af stenurt og mosser, og det betyder at planterne både kan blomstre og skifte farve til rustrødt-brunt i vinterhalvåret. 

Sedum kan også fås som et ‘evergreen’ tag, dvs. dit grønne tag af sukkulenter forbliver grønt året rundt. 

Sedum kaldes også stenurt og det er en gruppe af mindre men hårdføre sukkulente planter, der kan suge væske, men som også klarer sig godt i tørke. De er nøjsomme og kræver ikke meget jord at vokse i. Derfor er sedum perfekt til grønne tage der enten ikke kan klare så stor vægt eller som ligger i områder hvor der i perioder er meget tørt. Så ejer du et sommerhus langs Vesterhavet vil sedum formodentligt være den optimale løsning.

Stenurt, eller sedum om du vil, er i øvrigt også rigtigt gode insektplanter.

Grønt tag eller græs tag

Hvad er et græstag?

Græstag består typisk af forskellige typer af græssorter, der også klarer sig godt i tørke. 

Det er altså ikke trimmet græs som på græsplænen du skal forvente hvis du vælger et grønt tag på sommerhuset i Danmark, men snarere ‘vild’ græs i forskellige længder. Når græs ikke bliver slået vokser det i totter og sætter frø, så det selvsår altså sig selv på taget. Der findes flere forskellige typer af græs der kan tilpasses beliggenheden på dit sommerhus. 

Et græstag kræver dybere jord men suger til gengæld også mere regnvand. Så ligger dit sommerhus i et område hvor der i perioder bliver særdeles vådt, så bør du overveje et græstag.

Kan man kombinere græs og sedum?

Det ene udelukker heldigvis ikke det andet! Du kan også vælge et grønt tag på sommerhuset, der er en kombination af de to typer af tag. Det giver et mere ‘vildtvoksende’ udtryk der følger årstidernes skiften. De både suger vand men også ser pænt ud i tørre perioder.

Hvad koster et grønt tag på mit sommerhus?

Faktisk er grønne tage en af de mest økonomiske løsninger når det kommer til nylægning eller udskiftning af dit tag.